Warning: ob_start() [ref.outcontrol]: output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression' in /home/w/westberg/www/antikennu/mainfile.php on line 7
Antiken.nu - Content

  Bli medlem · 
Moduler
· Hem
· Logga in/ut - Inställningar
· Rekommendera Oss
· Undersökningar
· Uppslagsverk
· Vanliga frågor (FAQ)

Vilka är online
Det finns för närvarande, 4 gäst(er) och 0 medlem(mar) som är online.

Du är en anonym besökare. Du kan registrera dig gratis genom att fylla i detta formulär

Afrodite
Skönheten personifieradSida: 1/4


Hon var skönhetens och kärlekens gudinna och åtföljdes av chariterna, behagets gudinnor, som romarna kallade gratierna. Hon hyllades mer än någon annan såväl i antiken som under senare tider. Myten om hennes födelse har varit inspirationskälla för konstnärer i alla epoker. Homeros berättar att hon var Zeus och Diones dotter men den vanligaste berättelsen är att hon var dotter till Uranos (himlen) och kallas därför Urania Afrodite.

Sägnen säger att Kronos skar av Uranos könsorgan och kastade det i havet. Där flöt den omkring i havets skum som växte och växte runt den och till slut fick skepnaden av en kvinna. Skummet fördes av vågorna från Kythera till Cypern där den vackra kvinnan steg upp på stranden. Där möttes hon av horerna som gav henne ett halsband och en krans. Sedan förde de henne till Olympen och visade henne för de andra gudarna som tappade andan inför hennes skönhet. Hon kallades därför "den havsskumborna" och "den ur havet uppdykande", Anadyomene.

På Kythera ärades hon med storslagna fester och kallades kythereia medan på Cypern blev hon öns beskyddarinna med tillnamnet kypris och hedrades framför allt i staden Pafos där hennes kult var förknippad med den lokale hjälten Pygmalion. Pygmalion förälskade sig i en staty av gudinnan och för att låta honom få utlopp för sin kärlek gav hon stenen liv. Av deras förening föddes Pafos som gav staden sitt namn.

Afrodite, den vackraste bland alla kvinnor i vädden, ingöt åtrå i alla levande varelser. Ingen kunde undgå de nät hon snärjde in de förälskade i för att roa sig. "Djuren från bergen följer henne viftandes på sina svansar. Denna syn fyller gudinnan med glädje, hon fyller deras hjärtan med kärlek och de sover två och två i de skuggiga ravinerna". (homerisk hymn till Afrodite). När Hera ville förtrolla Zeus, lånade hon Afrodites skärp som hade magiska egenskaper. Afrodite var den som tände kärleken till Jason hos Medea och hon gav förförelsekonsten till Pandora.
Nästa sida (2/4) Nästa sida


Content ©

Webbplatsen använder PHP-Nuke Webbplatsen är gjord på en Mac!

Alla logotyper och varumärken på denna webbplats tillhör sin ägare. Kommentarer och andra bidrag från utomstående tillhör och ansvaras för av sin upphovsman. Allt övrigt innehåll © 2001-2021, Kim Westberg.