Warning: ob_start() [ref.outcontrol]: output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression' in /home/w/westberg/www/antikennu/mainfile.php on line 7
Antiken.nu - Content

  Bli medlem · 
Moduler
· Hem
· Logga in/ut - Inställningar
· Rekommendera Oss
· Undersökningar
· Uppslagsverk
· Vanliga frågor (FAQ)

Vilka är online
Det finns för närvarande, 6 gäst(er) och 0 medlem(mar) som är online.

Du är en anonym besökare. Du kan registrera dig gratis genom att fylla i detta formulär

Grekiska och romerska gudar.
Jämförelse mellan de olika pantheon.Ungefär sedan trehundratalet före Kristus var de grekiska och romerska gudarna jämställda och de grekiska gudarna gavs nya latinska namn. De tidiga romarna ansåg grekerna som lite "finare" och de avundades deras mytologi, historia och belevnad. Detta skulle ändras under tidens gång för att senare bli helt motsatt där grekerna sågs som primitiva och obildade. Det var dock en utveckling som tog flera hundra år. Man bör dock veta att de romerska gudarna baseras nästan helt på de grekiska men har oftast bara fått nya namn.


Här följer en kort lista över de största och mest vanliga gudomligheterna. Tänk på att de attribut som anges mycket väl kan saknas eller att andra attribut kan finnas. När man avgör vilken gudom en avbildning föreställer är det inte alltid lika enkelt som att läsa en skylt med namnet under. Oftast måste man göra en ordentlig bedömning och jämförelse med övriga gudomar på samma avbildning men också med andra avbildningar av samma gudom. Tro inte att avgörandet är enkelt bara för att du sitter med en lista över de vanligaste attributen. En annan fallgrop är att flera gudar delar samma attribut och kan därför vilseleda den som inte ser till helheten av hela avbildningen. Tänk också på att attributen i listan avser de grekiska gudarna och att de kan vara andra för de romerska!

Vill du veta mer om de olika gudarna kan du söka eller slå upp dem i Uppslagsverken. Där hittar du mer information. Saknar du någon gudom kan du läsa bland Vanliga frågor (FAQ).

Grekiska

Romerska

Vanligaste attributen hos de grekiska gudarna.

Cronus

Saturn

Ofta ätandes en person (sina barn)

Gaea

Tellus

Avbildas oftast som en yppig kvinna.

Zeus

Jupiter

Stark, mogen man med allvarlig blick. Vågigt hår, lockigt skägg. Nästan aldrig naken utom i tidiga avbildningar. Lång mantel med bröstet och högra armen fri. Blixt i högra handen och en spira i vänstra. Har ofta en örn vid fötterna och en krans av eklöv på huvudet.

Hera

Juno

Ung, vacker och fullt utvecklad kvinna. Diadem med en hög cylindrisk krona, sk polos (gr.). Lång tunika eller chiton (gr.) och döljer ansiktet i en tunn slöja. En spira krönt med en gök. Ett granatäpple. Förknippas ofta med påfågeln.

Athena

Minerva

Magiska stenar – palladia (gr.), senare trästatyer med samma magiska krafter. Åtsittande dräkt/skynke, spjut och sköld i händerna. (Se även Fidias och De sju underverken)

Selene (även Mene)

Luna

Dåligt med avbildningar men har avbildats i en gyllene stridsvagn. Syns ibland sittandes på en häst, mula eller tjur.

Hermes

Merkurius

En klassisk "atlet-gud", gymnast med en behagfull kropp. Fina ansiktsdrag och kort lockigt hår. Lutar ofta huvudet framåt en aning som för att lyssna på en vän. Rund hatt med vingar (petasus, gr.). Håller en stav med en orm omringlad, en sk caduceusstav (syns ofta på apotek, ambulanser osv men förknippas då med Asklepios.)

Ares

Mars

Sällan som staty, mest avbildningar på vaser och utan särskilda kännetecken. Tidiga avbildningar med tung rustning, senare nästan naken med sköld och spjut som enda kvarvarande attribut.

Hefaistos

Vulcan

Framställs som smed, hantverkargud. Robust kropp, skägg, kraftig nacke och hårig bringa. Kort chiton med höger skuldra bar. Håller ofta en hammare och tång i händerna och har en konisk hätta på huvudet.

Afrodite

Venus

Diadem med en hög cylindrisk krona, sk polos (gr.). Utstrålar en nobel och måttfull skönhet. Sensualismen kommer först på ett senare stadium. Populärt att avbilda henne/Venus i badet (de’ Medici). Venus från Milo var en krigar-Afrodite.

Eros

Cupid

Den yngsta guden. En ung pojke med vingar på ryggen. Busig och ouppfostrad. Var ofta grym och såg glädje i det. Ses ofta leka med andra gudars vapen. Var inte alls trevlig med andra ord. (Pilen och bågen är mer filosofiska attribut än mytologiska och tas därför inte med här.)

Charites

Gratiae

Tre chitonklädda kvinnor. Hette Aglaia, Euphrosyne och Thalia. Under senare tid (från ca fjärde århundradet före Kristus) avbildade som nakna unga kvinnor hållandes varandra vid skuldrorna.

Poseidon

Neptunus

Liknar ofta Zeus i sitt majestät stående. Bar bringa och hållandes en treudd. Ofta tjockt skägg, härjat utseende. Förknippas med hästar och svarta tjurar.

Hestia

Vesta

Avbildningar är mycket sällsynta. Ibland stående, ibland sittande men alltid i en orörlig ställning.

Demeter

Ceres

De moderliga dragen är de främst accentuerade. Ibland sittande ibland gående, klädd i en skrud och slöja om bakhuvudet. Huvudet kröns ibland av ett band, ibland av majsblad. Hållandes antingen en spira, majsblad eller en fackla.

Dionysos

Bacchus

Har ändrats med tiden. Ursprungligen en mogen, skäggig man med murgrönekrans. Senare en vek ung man med feminina drag. Ibland avbildad med panter- eller rådjurskinn. Långt lockigt hår, krönt med vindruvor och vinblad. Hållandes en tamburin i ena handen och i andra handen antingen vindruvor eller en bägare.

Asklepios

Aesculapius

Avbildas ibland som en orm men oftast som en medelålders man med ett ansiktsuttryck av välvilja. Ses ofta tillsammans med en orm, ofta slingrad runt hans stav.

Moirerna (även Fates)

Parcae

Tre stycken ödesgudinnor, Clotho, Lachesis och Atropos. Clotho spann livstråden, Lachesis var turen och Atropos det oundvikliga ödet. Mer omtalade än avbildade.

Hades (även Aidoneus)

Pluto

Inga särskilda men alltid i sin kontext, dvs underjorden och dödsriket.

Persefone

Proserpina

Hades hustru. Ofta med en fladdermus, granatäpple eller pingstlilja (narcissus poëticus lat.).

Erinyéerna (även Hades hundar, Eumeniderna)

Furiae

Uppenbarade sig med håret fyllt av ormar och beväpnade med piskor och facklor. Ägnade sig åt att straffa och tortera brottslingar och syndare i underjorden.

Herakles

Hercules

Hjälte, inte gud. Atletisk kropp men relativt litet huvud. Står ofta lutat mot sin klubba. Uttrycker ofta sorgsenhet.

Webmaster

Copyright © av Antiken.nu Alla rättigheter reserveras.

Publicerat på: 2003-04-10 (70777 läsningar)

[ Gå Tillbaka ]
Content ©

Webbplatsen använder PHP-Nuke Webbplatsen är gjord på en Mac!

Alla logotyper och varumärken på denna webbplats tillhör sin ägare. Kommentarer och andra bidrag från utomstående tillhör och ansvaras för av sin upphovsman. Allt övrigt innehåll © 2001-2021, Kim Westberg.