Warning: ob_start() [ref.outcontrol]: output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression' in /home/w/westberg/www/antikennu/mainfile.php on line 7
Antiken.nu - FAQ

  Bli medlem · 
Moduler
· Hem
· Logga in/ut - Inställningar
· Rekommendera Oss
· Undersökningar
· Uppslagsverk
· Vanliga frågor (FAQ)

Vilka är online
Det finns för närvarande, 3 gäst(er) och 0 medlem(mar) som är online.

Du är en anonym besökare. Du kan registrera dig gratis genom att fylla i detta formulär

Antiken.nu FAQ (Vanliga frågor)Kategori: Huvudsida -> Tidigare frågor

Fråga
·  Vi håller på att göra ett arbete under 15 timmar om Antiken sett från epik, lyrik och dramatik. Alltså vi ska berätta om dramatiken och de som t.ex. skrev lyrik (Sapho) och Epik (Homeros).
·  Hej, jag heter N. och vi håller på med ett skolarbete om antikens teater. Fast det finns inte så mycket fakta om det så jag undrar om du vet nåt om teatern på antiken. Jag skulle bli jätteglad om du kunde hjälpa oss eller vet nån bra hemsida.
·  Vi är fyra tjejer som gör ett grupparbete om Aristofanes. Vi undrar om du har någon fakta eller vet någon bra hemsida?
·  Jag heter G. och i våran skola håller vi på att forska om antiken. Jag går i 7:an och jag vill gärna ha reda på om romarna vad dom osv. Mina lärare ställer rätt så höga krav på oss. Och eftersom du verkar kunna så mycket om antiken skulle jag vara väldigt

Svar
·  Vi håller på att göra ett arbete under 15 timmar om Antiken sett från epik, lyrik och dramatik. Alltså vi ska berätta om dramatiken och de som t.ex. skrev lyrik (Sapho) och Epik (Homeros).

Kul att du hittade till antiken.nu, trots att arbete pågår med siten.

Jadå, visst kan jag ge dig några förslag på "ingångar" som kan vara bra att börja med. 15 timmar kan ge en stor mängd material som kan bli knivigt att sammanställa.

Ett tips är att gå till biblioteket på skolan och slå i de uppslagsverk som finns där. Titta i de här:
NationalEncyklopedien (ett ställe man alltid kan börja på, oavsett ämne)
Litteraturens Historia, del 1. (Ställe nummer två när det gäller Svenska)
Grekisk Litteratur, Dikter och Prosa, (liten pocketbok med Homeros, Sapho, Xenophon mfl)
(Kan köpas för en femtiolapp på de flesta bokhandlar om den är utlånad. Värd varje krona!)

Sök på de ord som du nämner i frågan, lyrik, epik och dramatik. Sappho, Homeros har egna rubriker eller finns i registret.

Om du läser dessa avsnitt i Grekisk Litteratur, Dikter och Prosa så får du en jättebra bild av de olika författarna och skrivsätten.

Epik
Homeros, Iliaden, första sången
Homeros, Iliaden, andra sången
Hesiodos, Theogonin

Lyrik
Archilochos
Sappho

Körlyrik
Simonides
Pindaros

Prosa
Xenophon, Anabastis
Platon, Staten
Platon, Kritias

Allt som allt är det ca 40 sidor som kommer att hjälpa dig en bra bit på vägen, då har du fått med det viktigaste.

Hoppas att det hjälper dig en bit på vägen. Du är välkommen att skriva igen om du fastnar någonstans. I mån av tid ska jag försöka hjälpa dig. Antiken är kul och intressant, de var inte så annorlunda från oss. De tänkte rätt likadant som vi. Det kan vara bra att hålla i minnet.

[ Tillbaka till toppen ]

·  Hej, jag heter N. och vi håller på med ett skolarbete om antikens teater. Fast det finns inte så mycket fakta om det så jag undrar om du vet nåt om teatern på antiken. Jag skulle bli jätteglad om du kunde hjälpa oss eller vet nån bra hemsida.

Jodå, lite kan jag nog hjälpa till med. Jag har inget tips på någon hemsida direkt men jag kan tänka mig att du kan få bra svar om du söker på http://www.google.com och använder sökorden teater, antiken eller liknande. Prova på engelska också.

Däremot kan jag rekommendera lite litteratur. De olika dramerna kan du t ex hitta i Litteraturens Klassiker, "Grekisk Litteratur, Dramatik". Jag kan rekommendera Agamemnon av Aischylos. Läs den gärna flera gånger, den kan vara lite svår i början men man vänjer sig snabbt.

När det gäller själva teatern finns det bra material i Litteraturens Historia, del 1. På sid 160-161 finns en bra sammanfattning om teaterns utseende. Vill du tränga lite djupare eller bara få en mer heltäckande bild hittar du det i boken "Grekisk och romersk ingenjörskonst" av Björn Huldén. Där finns allt från byggnadsteknik till akustiken på olika platser. [...]

Fler tips är olika uppslagsverk, t ex Nationalencyklopedin, Bra Böckers Lexikon osv. Titta även i hyllan P (Arkitektur mm) på biblioteket. Särskilt under kategorin Arkitekturens historia kan du hitta massor av matnyttigt.

[ Tillbaka till toppen ]

·  Vi är fyra tjejer som gör ett grupparbete om Aristofanes. Vi undrar om du har någon fakta eller vet någon bra hemsida?

Jodå, lite kan jag nog hjälpa till med. Jag kan tänka mig att ni kan få bra svar om ni söker på http://www.google.com och använder sökorden aristofanes, antiken och liknande. Prova på engelska också, då stavas hans namn aristophanes.

Titta även på http://www.greklandonline.com/ klicka er till HISTORIA och sedan ARISTOFANES så får ni en knapphändig men ändå rätt bra översikt om honom.

På engelska rekommenderar jag denna länk.

Dessutom kan jag rekommendera lite litteratur. Ni kan t ex titta i Litteraturens Klassiker, "Grekisk Litteratur, Dramatik", Molnen. Läs den gärna flera gånger, den kan vara lite svår i början men man vänjer sig snabbt. Prova att läsa olika roller högt tillsammans efter att ni läst den enskilt. Det ger mycket mer behållning.

Hans kanske mest kända verk är Lysistrate. Lysistrate är en kvinna som har tröttnat på allt krigande mellan de grekiska staterna. Därför lägger hon fram ett förslag till de andra kvinnorna i Grekland och tycker att dom ska sexstrejka för att männen ska sluta fred. Där har ni något att bita i! Framförallt kan ni kanske diskutera i klassen om strejken var ett bra alternativ. Här är läge för stjärnor i betygen...

Fler tips är olika uppslagsverk, t ex Nationalencyklopedin, Bra Böckers Lexikon osv.

En god tumregel för arbeten på gymnasienivå är att se till att grundfakta, t ex ålder, bostadsort, viktiga verk och bedrifter, kommer från flera olika källor. Då kan man se om något är tveksamt eller om källorna "är sams". Läs sedan åtminstone ett verk i sin helhet för att få känslan av hur han skriver. Om man bara läser ett verk så kan man lägga tid på att läsa det flera gånger och då upptäcker man hur verket liksom "resonerar" med sig självt och budskapet klarnar. De lärde på klostren under medeltiden ägnade ofta flera år till ett och samma verk! På den tiden fanns det kanske bara ett tiotal böcker förutom Bibeln i biblioteken och man koncentrerade sig djupt på de antika författarna.

Glöm inte heller att nämna att Aristofanes har skrivit det enda till idag bevarade exemplet på attisk komedi.

[ Tillbaka till toppen ]

·  Jag heter G. och i våran skola håller vi på att forska om antiken. Jag går i 7:an och jag vill gärna ha reda på om romarna vad dom osv. Mina lärare ställer rätt så höga krav på oss. Och eftersom du verkar kunna så mycket om antiken skulle jag vara väldigt

Visst, jag kan ge dig tips om litteratur och förslag på infallsvinklar. Skriva måste du göra själv, annars är det ju inte ditt arbete.

Oftast hittar man information om både kläder och mat i böcker som handlar om annat. Måltider beskrivs i de antika skrifterna mest som hastigast och kläderna är inte så ofta väl beskrivna. Det finns inte så många böcker som bara handlar om mat eller kläder. Anledningen till det är att man under romartiden lärde sig sådan "vid sidan av böckerna". Det var något man bara visste, precis som med modet idag. Du behöver inte läsa en bok för att veta vilka kläder som är på modet, du "bara vet det". Samma sak var det på romarnas tid. De flesta bilderna av kläder kommer från antika vaser och statyer men de är inte i färg och visar inte heller riktigt exakt hur de såg ut. Däremot har en del nutida forskare sammanställt en del av det utspridda materialet åt oss.

Jag kan rekommendera en titt i böcker som rent generellt handlar om romartiden, gärna bilderböcker. Det gör inget om det är barnböcker, de brukar ju ha bra bilder på kläderna som du kanske kan visa till ditt arbete.

En mycket fin bok att titta i finns just nu i många bokhandlar. Den heter "Den antika staden", skriven av Peter Connolly och Hazel Dodge. Den boken är klart värd att köpa. Där finns mycket annat att läsa och drömma sig bort i. På sidorna 155-158 visas både männens och kvinnornas kläder men även olika frisyrer. Boken berättar också om hur husen såg ut, hur köken fungerade och så vidare. Boken berättar om både greker och romare, så se till att du väljer rätt avsnitt. Bilderna är väldigt vackra och du får säkert användning för dem.

En bok om mat är "En gammal romersk kokbok" skriven av Apicius och översatt av Madeleine von Heland. Den finns på de flesta universitetsbiblitek, några stadsbibliotek och har du tur kan du hitta den på något antikvariat. Men jag rekommenderar dig starkt att hitta den för den är något så ovanligt som en kokbok från romartiden. Där står allt om kryddor, drycker, kött, tillagning och mat i övrigt. Ett "måste" att ha den boken med i ditt arbete alltså.

Böckerna kan din bibliotekarie på skolbiblioteket hjälpa dig att hitta och eventuellt beställa hem från andra bibliotek.

Om du stöter på ord som du inte förstår rekommenderar jag Nationalencyklopedien som uppslagsverk. Där förklaras det mesta. Dessutom är det bra att kunna förklara konstiga ord när du redovisar ditt arbete, det visar att du lagt ner arbete på det.

[ Tillbaka till toppen ]
Webbplatsen använder PHP-Nuke Webbplatsen är gjord på en Mac!

Alla logotyper och varumärken på denna webbplats tillhör sin ägare. Kommentarer och andra bidrag från utomstående tillhör och ansvaras för av sin upphovsman. Allt övrigt innehåll © 2001-2021, Kim Westberg.